Jak vybrat správný bič

DÉLKA:

Nejprve se rozhodněte k čemu budete zvolený bič používat.
Optimální délka na ovladatelnost je 2,5 – 3m. Takový bič má ideální dynamiku pro začátečníka a nejširší škálu využití.
Pro práskání dvěma biči součastně (párové biče) zvolte délku 2,10 – 2,70m
Pro trefování cílů je optimální bič 2,7 – 3,5 m.
Pro omotávání cíle 3,5- 5 m.
Pokud se budete chtít věnovat ovládání biče opravdu naplno, zjistíte, že budete potřebovat víc bičů různých délek.
Platí čím delší bič, tím vyžaduje větší zručnost
Biče, delší než 6 m jsou téměř nepoužitelné.

MATERIÁL:

Kůže je tradičním materiálem a má skvělé vlastnosti. Nejlepší, ale také nejdražší jsou biče z klokaní a z jelení kůže především pro pružnost, pevnost, ohebnost a trvanlivost. Ostatní kůže jsou méně kvalitní až nevhodné.
Lze také doporučit kvalitně pletené nylonové biče zejména pro jejich odolnost vůči vodě.Nejsou ovšem tak pružné a ohebné.Jejich výhodou je i nižší cena.

Čím je bič hustěji a jemněji pletený, tím je kvalitnější.

Záleží i na množství řemínků.Dostatečně kvalitní jsou biče aspoň 12ti řemínkové. Nejkvalitnější jsou biče pletené z 36 řemínků.
Někdo dává přednost bičům s vestavěnou rukojetí (častější americký typ – býkovec), někdo biči s rukojetí oddělenou od těla biče poutkem (australský typ).
Důležitá je rovněž váha biče, lépe se práská s těžším bičem, ale neměl by nás brzy unavit a ,, tahat z ruky“.